Spring til indhold

Dynt-Skelde-Gammelgab Landsbylaug

Drikkevand FAQ

16.11.2011: Konstateret overskridelse af kimtal og påbudt kogeanbefaling.

09.12.2011: Kogeanbefaling ophæves igen.

Spørgsmål og svar fra november/december 2011:

Hvilke bakterier er det, når det ikke er E. coli?

Svar: Analysen kan ikke artsbestemme de forskellige bakterier, og den eneste specifikke analyse går på E. coli, da det er den mest alvorlige. Heldigvis finder vi ikke E. coli.

Hvor stammer de fra?

Svar: Vi arbejder på højtryk for at finde årsagen til forureningen og afventer svar fra Eurofins Laboratorium på de vandprøver, der blev udtaget torsdag d. 17. november. Forhåbentlig vil de kunne give os en idé om, hvor i værket problemet er. Vi forventer svar på denne prøve den 21. november og herefter skal der tages stilling til om der skal tages en ny prøve.

Hvad kan de forårsage, hvis man ikke ”dobbeltkoger” vandet?

Svar: Når man blot sørger for at koge sit vand, så er problemet utvivlsomt elimineret. Hvis man er rigtig uheldig og ikke koger sit vand, kan det sandsynligvis medføre, at man får diarré og kaster op.

Hvor længe kan det have været aktuelt?

Svar: Vi ved ikke, hvor længe det kan have været aktuelt, men der går naturligvis en periode fra forureningen indtræffer, indtil prøven påviser den.

Kan bakterierne renses væk?

Svar: Vi har spurgt Sønderborg Kommune, om vi måtte have lov til at rense vandet med chlor, men det har vi fået afslag på. Vi vil nu også foretrække at koge vandet i en tid, fremfor at tilsætte chlor til vores ellers rene vand.

Er der i givet fald nogen tidshorisont?

Svar: Vi kan desværre ikke give nogen tidshorisont. Vi arbejder jo med mikrobiologi her, og det kan desværre tage lang tid, inden vi finder kilden til forureningen. Der er desværre et eksempel fra et vandværk på Als, hvor de har kæmpet med samme problemer siden august 2010! Det hverken tror eller håber vi bliver tilfældet hos os, men vi kan altså ikke give nogen tidshorisont. Lige så snart vi ved mere, kommer der mere info ud til alle forbrugere. Vi vil også løbende lægge info ud på landsbylaugets hjemmeside.

Hvordan skal vi forholde os med vore husdyr?
Svar: Vi har spurgt Sønderborg Kommune, og der er ingen restriktioner i forhold til dyr. De må altså drikke vandet, som det er. Dog skal man være obs. ved malkekvægsbesætninger.

Poul Erik Nielsen
Kasserer
Dyntvej 71, Dynt
6310 Broager
Tlf: 74 44 18 90
Mobil: 20 31 87 70

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *