Spring til indhold

Dynt-Skelde-Gammelgab Landsbylaug

Gendarmstien

Gendarmstien – Feltrapport

Gendarmstien SWOT 2018

http://www.gendarmsti.dk/da/

74 kilometer kystnær vandrerute langs den dansk-tyske grænse

Gendarmstien er en af Danmarks smukkeste kystvandreruter. Det varierede landskab, der bugter sig langs fjordens kyster, byder både på et rigt dyre- og planteliv, mange interessante biotoper og en helt unik historie.

Al viden om Gendarmstien samlet på ét sted

På Gendarmsti-portalen er samlet alle de informationer, der kan være med til at gøre din vandretur på Gendarmstien til en uforglemmelig oplevelse. Det gælder alt fra praktiske oplysninger om transportmuligheder, overnatning og spisesteder over udførlige rutebeskrivelser og vejledninger til spændende viden om fugl, fauna, landskaber, historie, myter og sagn. Rigtig god fornøjelse.

1 tanke om “Gendarmstien”

 1. Mosekonen og andre mosevæsner

  Kender du det?

  Det er så stille og fredfyldt at opholde sig i tørvemosen og lytte til naturens gode lyde. Buskenes svage knirkende lyde og den hviskende, raslende lyd fra sivene, der sagte bevæges let i vinden, minder os trygt om blodets sivende lyd i moders liv før undfangelsen. Lydene, oplevelsen, velværet og den friske luft bringer lise til krop og sjæl og ro i sindet. På sådan en stille for sind og legeme velgørende naturoplevelse stopper du pludselig op. Du fornemmer noget i nærheden og lytter mere intenst, men der er tilsyneladende ikke noget usædvanligt at få øje på. Mosens væsner anes et sted i derude. Måske kan du endda være heldig, eller måske snarere uheldig, at støde på nogle af dem. Bæsterne er svære at få øje på, men du fornemmer, når de er i der. I det mindste har du sikker ofte set antydninger af mosekonens aktive liv, når der ligger en let tåge hen over moselandskabet, der bevidner om, at hun er i gang med brygningen.

  Gamle slotte, herregårde og den slags steder har deres interessante spøgelser. På samme måde har mosen sine lumske væsner, som er mindst lige så spændende, og naturformidlerne bruger dem af og til for at fastholde opmærksomheden. I bogen ”Mennesker og mosevæsner” ISBN 978-87-7237-215-0 fortælles myter om disse skabninger. Mystiske væsner har til alle tider fascineret menneskeheden og gjort os nysgerrige, men også utrygge og ængstelige. Mosens væsner er bestemt ikke nogen undtagelse. I bogen fortælles om: mosekonen, lygtemænd, sumpmanden, mosehekse, mosetrolde, søuhyrer/monster ål, kummermanden, moserøvere, mosens troldmænd og -kvinder, elverkongen, hans elverpiger og deres ammer, de ofte benævnte ‘slattenpatter’ og meget mere. Der fortælles om væsnernes mange farlige intriger med mennesker, men også om bemærkelsesværdige alliancer, når de to parter har fælles interesser.

  Du kan få lidt mere information om handlingen på en af de net-boghandlers hjemmeside, der informerer om fortællingerne (evt. vi hjemmesiden: pricerunner.dk – Indtast bogens titel i søgefeltet. Klik på bogen, så kommer du ind i lidt informationen om handlingen. – Du kan naturligvis også låne bogen via velopdateret biblioteket.

  Alt godt fremover!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *