I Business sektionen af dagens JV – side 2 er der listet en huskeliste, som du med fordel kan læse igennem før du investerer i solceller – så går du ikke helt galt i byen. Huskelisten og artiklen herunder stammer fra Dansk Energi
Få et solcelleanlæg for 49.995 kr.
Knaldtilbud på solcelleanlæg har fundet vej til tv-reklameblokke – og anlæggene overgår samtalekøkkener i forbrugerpopularitet. Priserne på anlæggene svinger med 30 procent, så det giver god mening at være opmærksom som forbruger, mener Dansk Energi, der har lavet en huskeliste til danskere, der overvejer at købe solceller.
– Man skal som kunde sikre sig, at man får det for pengene, som sælgerne lover. Rigtig mange er interesseret i økonomien i solcellerne, skat, afskrivningsregler og hvor meget strøm, de kan producere om året, men det er ikke nok. Der er mange forhold omkring de fysiske anlæg, som er helt centrale for beslutningsprocessen, når man skal investere i solceller, fortæller chefkonsulent Richard Schalburg, Dansk Energi.
Han opfordrer til, at man som potentiel solcelleanlægs ejer bl.a. tjekker kvaliteten af anlægget, at man får dokumentation på, at det kan levere den lovede effekt, og at man bruger en installatør fra KSO-ordningen, der er en kvalitetssikringsordning for solcelleanlæg, solvarmeanlæg og biobrændselsanlæg.
– Der er mange faktorer, som skal vurderes, når man skal købe et solcelleanlæg. Helt banalt skal man spørge ind til om prisen er inkl. opsætning, tilslutning og moms. Men derudover er der en lang række ting, som det er oplagt at være opmærksom på, når man går i gang med at købe solceller. Derfor har vi i Dansk Energi lavet en huskeliste, som kan være et afsæt for danskere, der overvejer at købe solceller, siger Richard Schalburg.
Huskeliste inden køb af solenergi
- Brug en certificeret installatør fra KSO-ordningen. De kan findes på http://www.kso-ordning.dk/. Her kan du også for nogle af firmaernes vedkommende se, hvor mange anlæg de har installeret.
- Spørg ind til, hvor mange års erfaring de potentielle leverandører har med opsætning af solceller.
- Spørg efter garantien, om hvem og hvor solcellerne er forsikret hos, og hvor lang garanti, der gives på cellerne og på anlægget.
- Overvej om leverandøren vil være i stand til at sikre, at garantien på solcellerne og anlægget kan overholdes om 10-15 år.
- Spørg ind til kvaliteten og dokumentation for solcellernes holdbarhed: Hvor længe kan de holde, og hvilken dokumentation er der for det?
- Få indsigt i hvilken kvalitetssikring der er på, at anlæggene nu også overholder, det de lover i forhold til virkningsgrad og holdbarhed.
- Spørg ind til hvilke drift og vedligeholdelsesudgifter du kan forvente i anlæggets levetid – hvis et solcelleanlæg holder i 30 år, vil anlæggets inverter skulle udskiftes 1-2 gange.
- Husk solcellernes årlige produktion af strøm handler ikke alene om placering og sol, men også om solcellernes ydeevne. Bed om dokumentation for ydeevnen.
- Husk at medregne at solcellernes effektivitet falder lidt over tid, og produktionen af strøm derved bliver lidt mindre end i starten.
- Husk alderen på dit tag. Skal taget skiftes inden for de kommende år, er det bedre at skifte taget, inden du opsætter solcelleanlægget, da det vil være udgifter forbundet med at tage anlægget ned og sætte det op igen.
- Når økonomien skal beregnes, skal det være med en elpris uden abonnement, for det skal du betale under alle omstændigheder – og det skal baseres på Energistyrelsens fremskrivning af elprisen.
- Du kan søge hjælp og få vejledning hos en række energiselskaber.
Læs mere om solcelleboom fra Dansk Energi.
Mange overvejer at købe
Samtalekøkkener er faldet på danskernes hitliste. 12 procent vil sætte deres penge i solceller, mens kun 7 procent planlægger nyt køkken. Det viser en undersøgelse, Go’ Energi har foretaget i slutningen af juni 2012. Læs mere på http://www.goenergi.dk/