Forsøget med en landsbybus i Dynt/Skelde/Gammelgab udvides nu til også at omfatte Lysabild området og Kværs/Tørsbøl/Snorum. Samtidig introduceres en ”country car”, så unge studerende kan tage på udflugt på landet for at surfe, mountainbike, spise is eller noget fjerde.
Når holdboldspillerne skal til træning, de ældre til foredrag eller dameklubben til modeshow, så er det måske rigtig smart at låne landsbybussen. Så kan flokken være i én bil i stedet for to – det er lidt hyggeligt, og så er det også godt for miljøet.
Den mulighed får borgerne i Lysabild og i Kværs/Tørsbøl/Snorum nu også i en otte måneders forsøgsperiode, efter at borgerne i Dynt/Skelde/Gammelgab med succes har testet en lånebus-ordning. Forsøget er muligt, fordi Sønderborg Kommunes landdistriktsudvalg – støttet af Trafikstyrelsen – har fået mulighed for at stille tre ni-personers landsbybusser til rådighed og tre landsbybiler.
– Busserne passer som fod i hose med både vores indsats for at styrke landområderne og med vores klimapolitik. Og så synes jeg, der ligger en fantastisk god læring i, at landsbylaugene selv skal tage ansvar for at styre brugen – med kørebøger, bookingportal og samarbejde, siger Anders Brandt, byrådsmedlem og formand for landdistriktsudvalget i Sønderborg Kommune.
Ud over de tre landsbybusser kommer der også to personbiler til Lysabild og Kværs/Tørsbøl/Snorum, samt en tredje ”country car”, som Sønderborg Student Foundation får stillet til rådighed efter aftale med landsbylauget i Dynt/Skelde/Gammelgab, så de kan besøge landdistrikterne. Også her gælder, at de unge selv skal administrere brugen af bilen og stå til ansvar for den.
Forsøget med landsbybusser og landsbybiler er usædvanlig i Danmark:
– Hvis vi mener noget med, at vore landdistrikter også skal have del i udviklingen, så må vi stille faciliteter til rådighed, så det er muligt. Offentlig transport er ikke optimal på landet, fordi der ikke er så mange passagerer, men så må vi finde løsninger, der passer til behovet dér, siger han.
Det samlede budget for forsøget er ca. 1,3 mio. kr., hvoraf Trafikstyrelsens pulje: ”Alternativ kollektiv transport i yderområderne” betaler halvdelen, Sønderborg Kommune den anden halvdel.
– Vi glæder os rigtig meget til at få rådighed over bilen, og vi tror, der bliver rift om den – ikke mindst om sommeren, siger Anders Rævedal, som sammen med to medstuderende fra SDU, Levke Jepsen og Monika Ivanova, har sat sig til rette i country car’en foran Alsion, da bilerne i denne uge blev udleveret til både landsbylaug og Student Foundation.
– Vi glæder os til at få bilen og kunne tilbyde grupper at bruge den. Vi har fået et par unge, Therese Wildenschild og Nanna Lenger, til at lave en Facebook-side for bilen, og friskolen vil stå for bookingen. Så nu skal vi bare i gang – det skal nok fungere, siger Niels Peter Nielsen fra landsbylauget i Kværs-Tørsbøl.
Evt. yderligere informationer hos
formand for landdistriktsudvalget, Anders K. Brandt, tlf. 61 33 34 83,
landdistriktskoordinator Connie Skovbjerg, tlf. 28 89 80 21.